Яценюка обурило, що регіони повинні Нафтогазу вже 30 мільярдів

Борг регіонів перед НАК “Нафтогаз України” складає близько 30 млрд грн, причому в 2015 році приріст досяг 9 млрд грн, що є неприпустимим.

Про це заявив на нараді в Харкові Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Приріст боргу на 9 млрд грн, причому з урахуванням старих тарифів, – неприпустимий”, – зазначив він.

За словами глави уряду, необхідно позакривати “всі хвости по клірингу”, звернути увагу на платіжну дисципліну “всередині” і оформити субсидії. “Ми їх оплатимо”, – підкреслив Яценюк.

Він закликав голів облдержадміністрацій найближчим часом призначити заступників з підготовки до зими та розрахунку за енергоносії, “щоб знати ситуацію”.

На нараді зазначалося, що найбільші борги за газ у Донецької та Луганської областей, складові, відповідно, 5 і 2 млрд грн.

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, заборгованість акціонерних товариств по газопостачанню та розподілу природного газу перед “Нафтогазом” становить понад 6,8 млрд грн.

“Заборгованість ПАТ/ВАТ по газопостачанню та розподілу природного газу за закуплений природний газ перед НАК “Нафтогаз України” становить понад 6,8 млрд грн за всіма категоріями споживання природного газу”, – йдеться в повідомленні НКРЭКП. Однією з причин високого рівня заборгованості у відомстві називають зміни в платіжний алгоритм, які були узгоджені Державної регуляторної службою і пройшли юридичну експертизу в Міністерстві юстиції та набули чинності 22 червня.

Акціонерні товариства відмовляються керуватися цим алгоритмом і здійснювати погашення заборгованості за спожитий газ.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк скликає на 3 серпня антикризовий енергетичний штаб у зв’язку з ситуацією в енергетичному секторі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *