Укрнафта загрожує припинити видобуток цієї ночі

“Укрнафта” заявляє про загрозу припинення видобутку нафти і газу з-за припинення “Укртранснафти” прийняття та транспортування нафти.

Про це інформує прес-служба “Укрнафти”.

“Сьогодні ПАТ “Укртранснафта” без надання будь-яких пояснень припинило прийняття та транспортування нафти ПАТ “Укрнафта”, незважаючи на попередню оплату послуг”, – повідомляє компанія.

Зазначається, що у зв’язку з затоваренням резервуарних парків “Укрнафта” буде змушена почати зупинку видобутку нафти і газу з 24.00 годин 31 липня.

“Це призведе до припинення законтрактованих поставок на нафтопереробні потужності”, – попереджають у компанії. Незаплановане припинення видобутку також може спричинити непоправні наслідки техногенного характеру.

“Подібне грубе порушення договірних зобов’язань з боку ПАТ “Укртранснафта” є нічим іншим, як зловживанням своїм монопольним становищем на ринку і антиконкурентними діями”, – заявив заступник голови правління, виконавчий директор “Укрнафти” Володимир Пустоваров.

Він також додав, що “Укрнафта” вперше зіткнулася з подібною ситуацією. Якщо “Укртранснафта” негайно не відновить виконання договірних зобов’язань, компанія буде змушена звернутися до господарського суду з метою захисту своїх законних прав, в результаті чого на “Укртранснафта” буде покладено обов’язок відшкодування значних реальних збитків ПАТ “Укрнафти” і його контрагентів.

Керівництво “Укрнафти” звертається до голови правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва і міністру енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишину з проханням втрутитися в цю ситуацію і не допустити зупинку видобутку нафти і газу.

З тих пір, як 19 березня Наглядова рада “Укртранснафти” вирішив відсторонити від посади голову правління компанії Олександра Лазорка, а Верховна Рада схвалила зміни до закону про акціонерні товариства, який, на думку його розробників, повинен повернути державі контроль над “Укрнафтою”, ситуація навколо цих двох підприємств загострилася.

На місце Лазорко призначили Юрія Мірошника, який повинен був провести перевірку фінансової діяльності компанії. Це призвело до великого скандалу і початок конфлікту між Коломойським і владою.

20 березня Ігор Коломойський заявив, що Мірошник не буде проводити аудит “Укртранснафти”, а цим питанням займуться компанії “великої четвірки”.

Цей конфлікт призвів до відставки олігарха від посади Дніпропетровського губернатора.

“Укртранснафта” на 100% є державним підприємством, що об’єднав потужності двох нафтопроводів – “Дружба” і “Придніпровські магістральні трубопроводи”.

В “Укрнафті” державі (в особі НАК “Нафтогаз” належить 50% + 1 акція, а групі “Приват” Коломойського, за різними даними, не менше 42%.

“Приват” через 100-відсоткову державну компанію по суті створила вертикально-інтегровану структуру, де є всі 3 сегмента: видобуток, транспортування і переробка нафти і продаж нафтопродуктів через мережу заправок, якій теж володіє Коломойський.

“Укрнафта” є найбільшою компанією нафтогазовидобувної в Україні. У видобутку нафти її частка на ринку становить 68%, в видобутку газу – 11%.

Нагадаємо, Міненерговугілля готується до створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК) на базі ВАТ “Укрнафта”, ПАТ “Укртатнафта” та ВАТ “Укртранснафта”. Нараду з цього питання заплановано на 31 липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *