Глобальна трансформація християнства

Останнє століття стало свідком майже повної зміни глобальної демографії християнства. Зараз найшвидше зростаючі християнські громади знаходяться в «світовій більшості» — термін, який я використовую для незахідних країн, які становлять більшу частину населення світу.

У своїй книзі «Несподіване християнське століття» Скотт Санквіст зазначає, що в 1900 році близько 80 відсотків християнського населення світу жили в західному світі і близько 20 відсотків у більшості світу. До 2000 року лише 37 відсотків жили в західному світі, і майже дві третини жили у світі більшості. У країнах Африки на південь від Сахари спостерігалося найбільше зростання християнства, яке зросло з приблизно 9 відсотків християн на початку 20 століття до майже 45 відсотків наприкінці. Зараз в Африці налічується близько 685 мільйонів християн.

«Християнство на початку 21-го століття, – сказав Джордж, – є найбільш глобальною, найрізноманітнішою та найбільш розсіяною вірою».

В Африці, Латинській Америці та Азії християнство зростає в історичних деномінаціях, таких як римо-католицизм і англіканство, але найбільш вибухове зростання відбулося в корінних незалежних церквах п’ятидесятників. Санквіст стверджує, що окрім римо-католицької, протестантської та православної церков, ми повинні почати говорити про нову сім’ю «духовних» церков, які не мають історичних зв’язків із західними церковними традиціями. Ці «духовні» церкви здебільшого не є результатом колоніальних місій. Насправді стрімке зростання християнства в більшості світу відбулося лише після відходу колоніальних держав, коли християнство стало більш корінним.

У популярному релігійному дискурсі на Заході ми схильні асоціювати християнство з білими жителями Заходу та європейським впливом. На цьому етапі наші припущення щодо цього мають змінитися. Найбільшою церковною конгрегацією у світі є Церква повного євангелія Йоідо в Сеулі, церква Асамблей Бога, яка налічує близько 480 000 членів. Статистичні дані різняться, але навіть за скромними підрахунками в 1970 році в усьому світі було близько 98 мільйонів євангельських християн. Зараз їх понад 342 мільйони.

У моїй власній традиції англіканства, оскільки майже 60 відсотків усіх англікан живуть в Африці та понад 30 відсотків лише в Нігерії та Уганді, швидше за все, у цих двох країнах більше англікан на недільних службах, ніж в Америці та Англії разом узятих. Латинська Америка може похвалитися 14 мегацерквами із загальною кількістю членів понад 20 000. І за деякими оцінками, до 2030 року в Китаї буде більше християн, ніж у будь-якій іншій країні.

Багато вчених вказують на Західну Європу як на приклад того, що має статися в Сполучених Штатах. Сьогодні три найбільші протестантські церкви в Парижі є афро-карибськими євангельськими мегацерквами харизматичного або п’ятидесятницького схилу. Торішнє дослідження вивчало китайські церкви в Британії, які зазнавали експоненціального зростання, іноді подвоюючи або потроюючи розмір за кілька років. У квітні минулого року в Римі відкрилася Італійська китайська теологічна семінарія для підготовки пасторів, які розмовляють мандаринською та кантонською мовами. Деякі з найбільших мегацерков у метро Лондона очолюються африканцями, зокрема Міжнародний християнський центр Кінгсвей, який очолює нігерієць Метью

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *