Ми маємо передову науку для створення вакцин. Але чи всі виграють?

Як лікар-науковець, який присвятив майже 40 років вивченню вірусів та імунітету, я можу говорити про наукові досягнення, які уможливили швидку розробку вакцини проти Covid-19. Я керував роботою в Дослідницькому центрі вакцин Національного інституту охорони здоров’я, яка забезпечила основу для розробки та оцінки первинних вакцин і антитіл проти Covid-19.

Якщо щось про пандемію запам’ятається як позитивне, це буде те, як наука ‌була застосована для швидкого створення медичних контрзаходів‌. ‌

Але, незважаючи на наукові успіхи, у мене є сумніви щодо нашої здатності впоратися з наступною загрозою пандемії так само легко, як ми впоралися з Covid-19 — навіть якщо це більш відомий вірус, як грип. Наприклад, у нас була вакцина від мавпячої віспи та противірусний препарат до того недавнього спалаху, але до моменту їх застосування тисячі людей були інфіковані.

Ми вступили в нову еру науки про вакцини, але чи можемо ми застосувати наші надзвичайні технічні можливості для досягнення мети покращення громадського здоров’я?

Мій час як дослідника охопив як довгу історію дослідження вакцин, так і гонку за розробкою вакцини від Covid-19. Деякі люди висловлювали занепокоєння тим, що процес розробки вакцини проти Covid-19 був надто швидким, але історію можна розповісти або як однорічний спринт, або як 40‌річну історію наукового прогресу.

За останні 15 років з’явилися технології, які провели нас ще через кілька рівнів розуміння біології, вакцин та імунітету. Точність, з якою ми можемо бачити структури білків — будівельних блоків, які дозволяють клітинам і вірусам функціонувати — і вимірювати імунну відповідь, вражає.

‌‌Сорок років досліджень того, як зробити ВІЛ-інфекцію. вакцина допомогла зробити швидку розробку вакцини проти Covid-19 можливою. Ці та інші інструменти призвели до проривів, які безпосередньо вплинули на розробку вакцини проти Covid-19 у 2020 році.

Ми можемо бути набагато більш підготовленими, щоб передбачити або потенційно уникнути майбутніх пандемій, але ми повинні бути більш свідомими. Це включає створення кращих систем для координації реагування на місцеву та глобальну пандемію та довгострокові інвестиції у фундаментальні дослідження для отримання інформації, необхідної для розробки вакцин, противірусних препаратів і засобів діагностики. Має бути набагато більш комплексна глобальна програма спостереження в районах з високим біорізноманіттям, щоб раніше виявляти нові загрози.

І ‌‌лідери країн з високим рівнем доходу мають розуміти, що в їхніх інтересах сприяти та нарощувати потенціал для дослідження та виробництва вакцин у країнах з низьким та середнім рівнем доходу. З появою мРНК з’явилася можливість створити для місцевих вчених можливість знаходити рішення для регіональних хвороб, перш ніж вони стануть глобальною загрозою. Це також забезпечить таку необхідну потужність під час надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, що викликають міжнародне занепокоєння. ‌

Глобальна спільнота має створити потенціал для імунізації всіх у всьому світі за шість місяців під час пандемії. Нездатність зробити це під час пандемії Covid є однією з причин, чому ми постраждали від послідовних хвиль нових варіантів. Це вимагатиме спільних зусиль з боку урядів, філантропів, наукових установ, некомерційних організацій і приватних компаній.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *