Словаччина здійснила першу поставку Україні винищувачів радянських часів

Очікується, що надходження застарілих МІГ-29 суттєво не змінить динаміку бойових дій, і ці літаки, швидше за все, будуть використовуватися як запасні частини для власних радянських літаків України. Перші чотири з 13 винищувачів радянської розробки Словаччина пообіцяла Міністерство оборони Словаччини повідомило в четвер.

Польща, яка очолила спроби зламати опір НАТО відправці військових літаків, щоб допомогти Україні захиститися від Росії, минулого тижня стала першою країною, яка пообіцяла винищувачі МІГ-29. Обіцянка Словаччини послідувала лише через день.

Очікується, що поява МІГ-29 суттєво не змінить динаміку бойових дій. Багато застарілих словацьких літаків потребують ремонту, заявив міністр оборони країни Ярослав Над у заяві. Швидше за все, вони будуть використані для забезпечення запчастинами для українських реактивних літаків радянських часів.

Кампанія Польщі щодо військових літаків нагадувала її кампанію тиску на початку цього року, щоб змусити союзників надіслати передові бойові танки в Україну. Завдяки цим зусиллям вдалося переконати кілька країн, зокрема Великобританію, Німеччину, Сполучені Штати та Фінляндію, які оголосили в четвер, що надішлють Україні другий пакет танків Leopard 2.

В інтерв’ю The Guardian, опублікованому в середу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не виключив можливість відправки країнами-членами західних літаків в Україну, заявивши, що Україна не просить ухвалити жодних рішень щодо винищувачів F-16 американського виробництва. бо було зроблено.

Однак Сполучені Штати та Британія поки що заперечують надсилання власних військових літаків в Україну, а речник Білого дому минулого тижня наполягав, що відправлення американських літаків «зараз не розглядається».

Натомість Сполучені Штати запропонували допомогу Словаччині, а Британія запропонувала допомогу Польщі після того, як вони пообіцяли надіслати МІГ.

Сполучені Штати запропонували Словаччині нові ударні вертольоти AH-1Z Viper і ракети класу «повітря-поверхня» AGM-114 Hellfire II як компенсацію за відправку своїх МІГів, повідомило міністерство оборони Словаччини в середу.

Пропозицію США можна також розуміти як компенсацію за затримку з поставкою 14 літаків F-16, які Словаччина замовила в 2019 році, сказав пан Над, міністр оборони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *