Перші кроки до відбудови: як працюватиме державна програма “єВідновлення”

Розпочала свою роботу програма “єВідновлення”, яка стала першим кроком до масової відбудови в Україні. Ця програма надає можливість власникам пошкоджених війною житлових будинків отримати компенсацію для здійснення ремонтних робіт. Перші виплати фінансової допомоги нашим громадянам передбачається здійснити наприкінці травня. Журналісти докладно вивчили, хто має право розраховувати на таку державну допомогу та які кроки потрібно зробити для її отримання.

 

В Україні розпочала свою роботу програма “єВідновлення”, яка надає власникам пошкодженого війною житла можливість отримати компенсацію для проведення ремонтних робіт. Перші виплати для наших громадян будуть доступні наприкінці травня. Ми проаналізували, хто може розраховувати на фінансову допомогу від держави та що необхідно зробити.

Протягом п’ятнадцяти місяців повномасштабної російської окупації було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тисячі багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тисячі приватних садиб українців. За розрахунками Світового банку, сукупна шкода в житловому секторі держави перевищує 50 мільярдів доларів.

У зв’язку з тривалістю війни, постійними обстрілами та ракетними атаками з боку російських загарбників, ці показники продовжують зростати, і тільки перемога України на фронті зможе поставити край цим руйнуванням. Однак держава не може чекати на закінчення війни, щоб розпочати процес відновлення житлової інфраструктури. Це є важливою умовою для повернення мільйонів українців до їхніх домівок, хто виїхав за кордон або переселився в більш безпечні регіони.

Зрозуміло, що через значний обсяг руйнувань та різний рівень пошкоджень житла, необхідно максимально ефективно використати невеликі вільні кошти в бюджеті, які залишаються після витрат на потреби наших героїчних захисників та інші оборонні цілі.

З урахуванням того, що був прийнятий закон, що передбачає надання компенсації за знищену або пошкоджену майно внаслідок війни, державі необхідно було зробити перший реальний крок для підтримки постраждалих громадян.

Існувало три основних варіанти вирішення цієї проблеми. Перший варіант – негайно виплачувати компенсації за знищене житло, щоб українці могли придбати нове житло. Другий варіант передбачав фінансування капітального ремонту суттєво пошкодженого житла. Однак, держава вирішила йти третім, найбільш консервативним і логічним шляхом: надавати грошову допомогу громадянам, щоб вони могли провести поточний ремонт у житлі з незначними пошкодженнями.

З 10 травня в Україні стартувала програма “єВідновлення”, в рамках якої українці можуть отримати до 200 тисяч гривень компенсації, яку можна буде витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми.

Планується, що уже в кінці весни розпочнуться виплати перших компенсацій, на які, наразі, уряд запропонував направити 4,4 мільярди гривень з державного бюджету.

 

Хто може розраховувати на державну підтримку

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, відповідальне за процес відновлення в державі, повідомило, що всі громадяни України, які є власниками або співвласниками пошкоджених приватних будинків, квартир, житлових приміщень внаслідок війни, можуть стати потенційними учасниками нової програми.

Пріоритет у наданні державної підтримки надаватиметься учасникам бойових дій, людям з інвалідністю внаслідок війни, ветеранам, членам сімей загиблих військових, мобілізованим особам, багатодітним родинам, людям з інвалідністю, батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам та патронатним вихователям, а також дітям-сиротам.

Важливою умовою участі є те, що пошкоджене майно має знаходитися на звільненій території і не повинно бути відремонтоване власними силами. Є плани розширити програму, щоб в неї могли приєднатися й ті, хто вирішив самостійно відновити своє житло.

Українці матимуть можливість подавати заявки на участь у програмі повторно, якщо їхнє житло знову зазнає пошкоджень внаслідок російської агресії.

Алгоритм подачі заявки

Процес подання заявок та отримання коштів уряд спрощує. Спочатку потрібно подати інформаційне повідомлення про зруйноване майно через застосунок “Дія”. У перші дні були технічні проблеми, і система не могла прийняти всі заявки, але зараз технічні недоліки виправлено. Заявки також можна буде подати в центрах надання адмінпослуг, у нотаріусів або в управліннях соціального захисту.

Після подання заявки потрібно буде створити спеціальну банківську картку “єВідновлення” в одному з банків, які є партнерами програми, як-от “Приватбанк”, “Monobank”, “Сенс банк”, “А-банк”, ПУМБ, Sportbank та Izibank.

Далі комісії, створені органами місцевої влади, розглядатимуть заявки на компенсацію, проведуть огляд житла заявників та визначать остаточну суму допомоги протягом місяця. Рішення комісій буде доступне учасникам програми через застосунок “Дія”, і в разі необхідності його можна буде оскаржити в органах місцевого самоврядування.

Сума компенсації буде визначатися на основі чіткого чек-листа, затвердженого урядом, який враховуватиме потребу в ремонті, як зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

“Громади будуть відповідальні за створення спеціальних комісій, які оброблятимуть заявки, оглядатимуть пошкоджене житло та прийматимуть рішення щодо надання та розміру фінансової допомоги”, – наголосив представник уряду.

Ці комісії також будуть реєструвати всі прийняті рішення у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Тому міністр закликав органи місцевого самоврядування не зволікати зі створенням відповідних комісій та підключенням до реєстру.

Витрати на програму будуть розподілятися протягом року після нарахування і використовуватимуться виключно на будівельні матеріали або послуги підрядників, які мають відповідні дозволи. Ті продавці, які виявили бажання брати участь в програмі, подали заявку через портал “Дія”. Гроші не можна буде переказати на інші банківські картки або використовувати не за призначенням.

Як розв’язати проблеми

Щоб вирішити проблеми, важливо врахувати, що під час реалізації цієї програми можуть виникнути складнощі. По-перше, це стосується фінансування. Вже було подано понад 13 тисяч заявок на отримання допомоги з початку роботи програми. Ця цифра буде зростати, оскільки зареєстровано понад 400 тисяч інформаційних повідомлень про пошкоджене або знищене майно, які можна було подавати з березня минулого року. Звичайно, не всі заявки відповідають вимогам програми “єВідновлення”, але це все ж велика кількість.

Ураховуючи виділені урядом лише 4,4 мільярди на програму і граничну суму допомоги в 200 тисяч гривень, ці кошти можуть покрити потреби лише 22 тисяч заявників. Ймовірно, ми знаходимося на першому етапі програми, і з державного бюджету будуть виділятися додаткові кошти. Але слід пам’ятати, що державний бюджет обмежений.

Також незрозуміло, які критерії використовувалися розробниками програми при встановленні граничної суми компенсації у 200 тисяч гривень. Наразі Міністерство регіонального розвитку не надало відповідь на запит агентства щодо цього.

Треба відзначити, що наприкінці квітня уряд затвердив порядок визначення компенсацій за програмою “єВідновлення”. В ньому перелічені 22 групи товарів та 57 видів ремонтних робіт, на які можна витратити отримані кошти. Крім того, вказана середня вартість цих ремонтних робіт на лютий цього року. Наприклад, для відновлення пошкодженої покрівлі заміною опорних конструкцій і металочерепицею зазначена ціна 3 203 гривні за квадратний метр. Тобто, навіть отримуючи повну компенсацію, заявник може відновити не більше 62 квадратних метрів покрівлі. Також варто враховувати, що вартість ремонтних робіт постійно зростає через інфляцію.

Налагодження роботи на місцях

Олександр, житель Миколаївської області, чий приватний будинок у селищі Шевченкове постраждав від обстрілу, зазначив, що надана державою допомога, ймовірно, не дозволить повністю відновити його будинок до нормального стану.

Олександр визнав, що отримана сума в 200 тисяч гривень, якщо він її отримає, буде достатньою лише для ремонту частини даху його 100-квадратного будинку. Однак, йому також потрібно замінити вікна, полагодити стелі та стіни, що потребує значних витрат. Він визнав, що грошей потрібно дуже багато.

Додатково, не зрозуміло, як місцеві комісії будуть визначати необхідний обсяг будматеріалів для ремонту. Є й інша проблема, оскільки інформація про житло заявників не міститься у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно з певної причини.

Важливу роль у розподіленні обмежених ресурсів відігратимуть місцеві комісії, які визначатимуть порядок надання допомоги та розмір компенсацій. Однак, існує ризик зловживання з боку деяких чиновників, які можуть намагатися скористатися ситуацією під час війни.

Віце-прем’єр Кубраков нагадав членам комісій про їхню відповідальність та можливі наслідки. Програма “єВідновлення” є першим кроком, коли держава стикається з масовими заявками на допомогу громадянам щодо пошкодженого житла. Вона може стати важливим досвідом для державного апарату та місцевої влади, які мають намір вкласти сотні мільярдів доларів у відбудову країни в найближче десятиріччя. Програма може стати інструментом, який можна масштабувати та використовувати для інших напрямків відбудови.

Не зважаючи на можливі ризики, важливо, щоб урядовці та місцеві чиновники усвідомлювали свою відповідальність перед громадянами, яким потрібна допомога, а також перед майбутніми поколіннями українців. Реалізація таких масштабних соціально-економічних ініціатив буде важливим випробуванням як для держави, так і для можливих інвесторів, які бажають бачити швидкі та якісні зміни в роботі держави.

За матеріалами https://expertnews.info/2023/05/26/pershyj-krok-do-vidbudovy-iak-pratsiuvatyme-prohrama-ievidnovlennia/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *